Οι ασθένειες

Άλλα γυναικολογικά προβλήματα

Σε αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνονται παθήσεις του γεννητικού και του ενδοκρινικού συστήματος της γυναίκας.

Προσθέσαμε και μια ενότητα για την καθαριότητα των γεννητικών οργάνων.

Πόνος στις ωοθήκες

Αυτό συμβαίνει σε γενικές γραμμές μεταξύ της δέκατης και της δέκατης πέμπτης μέρας του κύκλου (μετρώντας από την έναρξη της περιόδου). Ένας οξύς πόνος στη μία ή και στις δύο πλευρές στο κάτω μέρος της κοιλιάς σημαίνει ότι οι ωοθήκες δυσκολεύονται να ρίξουν το ωάριο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει την αιτία δημιουργίας κύστεων. Μπορεί να υπάρχει εσωτερική μόλυνση αλλά η ένταση, τις περισσότερες φορές, είναι η αιτία του πόνου.

Τι να κάνεις

Κράτησε μια ζεστή θερμοφόρα χαμηλά πάνω στην κοιλιά σου.

Πιες τσάι από τζίντζερ, τσάι από φύλλα σμεουριάς, σελινόσπορους, βαλεριάνα, για την ανακούφιση από τον πόνο.

Η άθληση μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Βελτίωσε τη διατροφή σου.

Ενημερώσου για το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Οιδήματα (κύστεις) στις ωοθήκες

Η ιατρική έχει την τάση να δραματοποιεί υπερβολικά τις κύστεις και να τις αντιμετωπίζει με συνοπτικές διαδικασίες χειρουργικά. Τα οιδήματα είναι όμως αρκετά φυσιολογικά και σε ορισμένες γυναίκες εμφανίζονται τακτικά καθ' όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Πρώτα μικροσκοπικές, μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου και μετά ξαναμικραίνουν. Τα πιο συνήθη φαινόμενα είναι έντονοι πόνοι, συγκράτηση των ούρων από το σώμα, ερεθισμός στον πρωκτό (κυρίως κατά την αφόδευση) και δυσκοιλιότητα.

Σε περίπτωση που οι κύστεις αντί να εξαφανίζονται παραμένουν, είναι πιθανό η γυναίκα να παρουσιάζει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα εκ γενετής ορμονικών διαταραχών. Οι ορμονικές διαταραχές αυτές επιφέρουν υπερέκκριση κάποιων ορμονών που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στις ωοθήκες, με αποτέλεσμα να μη γίνεται κανονικά η ωορρηξία. Συχνά (αλλά όχι αναγκαστικά) συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα όπως ακμή, υπερτρίχωση και παχυσαρκία. Οι πολυκυστικές ωοθήκες ονομάζονται "σύνδρομο" ακριβώς γιατί δεν αποτελούν πάθηση αλλά κατάσταση των ωοθηκών. Καλό είναι να γίνει διάγνωση του συνδρόμου από ενδοκρινολόγο ή γυναικολόγο, αλλά είναι εσφαλμένο να τεθεί ζήτημα "θεραπείας", παρά μόνο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων -όταν αυτό είναι απαραίτητο, π.χ. αν δυσκολεύει τη φυσιολογική σύλληψη.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών με το πέρασμα του χρόνου σε πολλές γυναίκες εξασθενεί έως και εξαφανίζεται.

Τι να κάνεις

Διατροφή πλούσια σε ωμά λαχανικά και καθημερινή άσκηση/κίνηση, βοηθάει στην εξαφάνιση των κύστεων.

Η λήψη τσαγιού από φύλλα σμεουριάς επί 3 ως 6 μήνες βελτιώνει τη γενική κατάσταση των ωοθηκών και μειώνει τις μολύνσεις στις κύστεις (συνιστάται μακρόχρονη θεραπεία με το φυτό αυτό).

Αν τα οιδήματα είναι πραγματικά ανυπόφορα, πάρε ημερησίως 3 κάψουλες πιπεριού καγιέν καθώς και τσάι από αχιλλέα επί 6 εβδομάδες, παράλληλα με βάμμα από φύλλα σμεουριάς.

Βάμμα από στελλαρία είναι πολύ αποτελεσματικό για τη διάλυση των κύστεων, προπάντων στις ωοθήκες, αν γίνει μακρόχρονη λήψη του.

Πρόσεξε την πέψη σου: Τα εντερικά προβλήματα (όπως αέρια και δυσκοιλιότητα) συχνά συγχέονται με τον πόνο των ωοθηκών.

Αν χρειάζεσαι κάτι καταπραϋντικό, πάρε βάμμα βαλεριάνας.

Αν ο πόνος δεν μειώνεται, επισκέψου ομοιοπαθητικό ή συνηθισμένο γιατρό.

Κορυφή

Όγκοι στη μήτρα

Συνήθως είναι καλοήθεις, όμως έχουν την τάση να μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου. Μετά την εμμηνόπαυση μικραίνουν γενικά και τελικά εξαφανίζονται. Εμφανίζονται σε ένα είκοσι με τριάντα τοις εκατό των γυναικών άνω των τριάντα. Μερικές φορές ένα εντατικό πρόγραμμα άσκησης βοηθά στην απομάκρυνσή τους. Αν μεγαλώνουν γρήγορα, αν είναι μεγάλοι και επώδυνοι ή πιέζουν την ουροδόχο κύστη και το παχύ έντερο, πρέπει να απομακρυνθούν χειρουργικά. Εκτός από ακραίες περιπτώσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθεί η μήτρα. Συνήθως η απομάκρυνση του όγκου είναι αρκετή.

Τι να κάνεις

Με τη λήψη κάψουλων πιπεριού καγιέν τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις την ακόλουθη δραστική μέθοδο: κάθε πρωί κάνε ένα παγωμένο ντους διάρκειας 2-3 λεπτών (αν μπορείς, και μεγαλύτερης διάρκειας).

Προσπάθησε να καθαρίσεις τα γεννητικά σου όργανα.

Διατροφή πλούσια σε ωμά λαχανικά.

Βαλεριάνα ως καταπραϋντικό, αν χρειαστεί.

Κάνε υπομονή.

Κορυφή

Ορμονικές διαταραχές

Μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή της χρήσης του αντισυλληπτικού χαπιού, λόγω απότομης απώλειας βάρους ή λόγω μεγάλου στρες. Η διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις:

Απώλεια περιόδου κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου κύκλου.

Ασυνήθιστα μακρά ή σύντομη περίοδος, ασυνήθιστα μεγάλη ή μικρή αιμορραγία.

Υπερβολικά μακρύς ή σύντομος έμμηνος κύκλος (π.χ. να αδιαθετείς κάθε 10 με 21 μέρες, ή κάθε 35 με 42 μέρες).

Σοβαρό προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή σοβαρές κράμπες πριν και κατά την έναρξη της περιόδου.

Σημείωσε ότι όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε γυναίκες που σταματούν το χάπι καμιά φορά και 6 μήνες μετά.

Τι να κάνεις

Χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό από γλυκόριζα, φύλλα σμεουριάς και φύλλα αγριοτριανταφυλλιάς:

Φτιάξε ένα απλό αφέψημα από 14γρ. γλυκόριζας και 14γρ. φύλλα τριανταφυλλιάς σε 4 κούπες κρύο νερό.

Φτιάξε τσάι από 28γρ. φύλλα σμεουριάς σε 2 ή 3 κούπες νερό.

Σούρωσε και ανάμειξε τα δύο ροφήματα.

Δοσολογία: Τρεις φορές τη μέρα 1/4 της κούπας. Συνέχισε τη θεραπεία για 6 εβδομάδες, σταμάτα 3 εβδομάδες και ξανάρχισε αν χρειαστεί. Είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσεις αυτά τα φυτά ως βάμμα. Πάρε 5-10 σταγόνες κάθε βάμματος, 2-3 φορές τη μέρα.

 

Κορυφή

Καθαριότητα των γεννητικών οργάνων

Τα παρακάτω βότανα καθαρίζουν τα γεννητικά όργανα από κύστες, όγκους και άλλες παρεκκλίσεις. Ο συνδυασμός τους μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση επίπονης, ακανόνιστης, υπερβολικά βαριάς περιόδου (δυσμηνόρροια) ή απούσας περιόδου (αμηνόρροιας) και μερικές φορές σε περίπτωση στειρότητας.

Τι να κάνεις

Φτιάξε τσάι από αχιλλέα, φύλλα σμεουριάς και φρέσκια τζιντζερόριζα (τρίψε μερικά εκατοστά της ρίζας). Χρησιμοποίησε 28γρ. αχιλλέας, 28γρ. φύλλων σμεουριάς και το τριμμένο τζίντζερ σε 6 ή 8 κούπες νερό. Δοσολογία: μισή κούπα τρεις φορές τη μέρα. Πάρε επίσης τρεις φορές τη μέρα από μια κάψουλα πιπεριού καγιέν.

Ακολούθησε τη θεραπεία επί 6 εβδομάδες. Δεδομένου ότι ο καθαρισμός των οργάνων είναι αργή διαδικασία (διαρκεί τουλάχιστον όσο χρόνο χρειάστηκε το σύστημά μας να μπλοκαριστεί), μπορείς να επαναλάβεις τη θεραπεία μετά από μια διακοπή τριών εβδομάδων.

Και σ' αυτή την περίπτωση είναι καλύτερη η λήψη των βοτάνων σε μορφή βάμματος (5-10 σταγόνες από κάθε φυτό, 2-3 φορές την ημέρα). Συνδύασέ το με τσάι από τζίντζερ ή πρόσθεσε τζίντζερ στα φαγητά. Πιες πολύ νερό κατά τη διάρκεια των παραπάνω θεραπειών.